Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΜΕΙΟΝ 1,1 ΔΙΣ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Sunday, September 09, 2012 12:39 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΕΙΟΝ 1,1 ΔΙΣ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

 

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ενας από τους τομείς στους οποίους σημειώνεται πρόοδος τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των ΔΕΚΟ. Οι αριθμοί δείχνουν πως από τότε που το Μνημόνιο έγινε τρόπος ζωής, τα οικονομικά των...
δημοσίων επιχειρήσεων βελτιώνονται.
Τα ελλείμματά τους μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στη διετία 20102011, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ επιπλέον το 2012, ενώ έχει τεθεί στόχος να υποχωρήσουν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Συνολικά, η εξοικονόμηση από τις ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2010-2015.
Η πτωτική αυτή πορεία των ελλειμμάτων έχει στηριχθεί κυρίως στις μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων και των λειτουργικών δαπανών. Κάτι το οποίο φαίνεται πως αναγνωρίζει η τρόικα. Μάλιστα, η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί και έχουν οδηγήσει στη μείωση των ελλειμμάτων έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από το οικονομικό επιτελείο για να αποκρουστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις. Και μέχρι στιγμής, αυτό έχει επιτευχθεί.
Αύξηση εσόδων
Ωστόσο, ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, Γ. Κυριακός, που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Σεπτέμβριο του 2010, παραδέχεται ότι από εδώ και στο εξής ο περιορισμός των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να στηριχθεί και στην αύξηση των εσόδων. Οπως εξηγεί, «είμαστε πολύ κακοί στο σκέλος αυτό, γιατί οι ΔΕΚΟ δεν είναι πελατοκεντρικές. Οι περισσότερες δεν έχουν διεύθυνση μάρκετινγκ και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη-καταναλωτή-πελάτη».
Η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών καταργείται. Είχε συσταθεί το 2005, αλλά την Παρασκευή το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας παύει να υπάρχει η γραμματεία, στο πλαίσιο της απόφασης του πρωθυπουργού για κατάργηση των ειδικών γραμματειών.
Την εποπτεία θα έχει πλέον η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Από εδώ και πέρα το ζητούμενο είναι να συνεχιστούν ο έλεγχος και η παρακολούθηση των οικονομικών των 170 δημόσιων φορέων που υπάγονται στις ΔΕΚΟ. Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΔΕΚΟ.
Για να τεθούν (αρχικά) και να επιτευχθούν (στη συνέχεια) οι στόχοι του Μνημονίου, ο κ. Κυριακός διευκρινίζει ότι το 2010 επιλέχθηκαν 24 βασικές επιχειρήσεις. Επειτα, έγινε σύγκριση της οικονομικής τους κατάστασης και του τρόπου λειτουργίας τους με δεκάδες επιχειρήσεις παρόμοιας δραστηριότητας του εξωτερικού, που κατέχουν ηγετικό ρόλο στους κλάδους τους, ώστε να διαπιστωθούν τα «πρότυπα» καλής λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε οι παρεμβάσεις να στηριχθούν σε τρία μέτωπα:
1. Μισθοδοσία. Το κόστος μισθοδοσίας το 2009 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Το 2012 υπολογίζεται ότι θα έχει περιοριστεί στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι το 2013 να υποχωρήσει στα 360 εκατ. ευρώ. Αυτός θα επιτευχθεί με την προώθηση των νέων περικοπών που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.
Το 2009, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο ήταν 3.136 ευρώ τον μήνα και το 2012 έχει μειωθεί στις 2.101 ευρώ. Στην περιστολή του κονδυλίου μισθοδοσίας έχει συμβάλει και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και των μετατάξεων (περίπου 8.000) που έχουν γίνει. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι οι μετατάξεις να γίνονται με γνώμονα την αύξηση των εσόδων στις υπηρεσίες που πηγαίνουν οι υπάλληλοι, αναφέρει ο κ. Κυριακός.
Ως ποσοστό του τζίρου των ΔΕΚΟ, το κόστος μισθοδοσίας το 2009 ήταν στο 90%. Φέτος έχει πέσει στο 45% και του χρόνου πρέπει να μειωθεί στο 30%, ενώ απώτερος στόχος είναι να υποχωρήσει στο 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2010, το κόστος μισθοδοσίας, ως ποσοστό των εσόδων τους, σε αρκετές ΔΕΚΟ ξεπερνούσε το 100%. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις πλήρωναν περισσότερα σε μισθούς από τα έσοδα που εισέπρατταν από τις δραστηριότητές τους.
2. Λειτουργικές δαπάνες. Το 2009 τα λειτουργικά έξοδα των ΔΕΚΟ ήταν 1 δισ. ευρώ. Φέτος έχουν υποχωρήσει στα 515 εκατ. ευρώ και το 2013 αναμένεται να περιοριστούν στα 310 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες ως ποσοστό του τζίρου ήταν στο 85% το 2009 και μεσοπρόθεσμος στόχος είναι πλέον να υποχωρήσουν από το 43% φέτος στο 20%.
3. Επιχορηγήσεις. Πρόκειται για το κονδύλι που εγγράφεται κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και κατευθύνεται στις ΔΕΚΟ. Το 2009, οι επιχορηγήσεις ήταν 550 εκατ. ευρώ. Φέτος έχουν μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ και το 2013 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Οι επιχορηγήσεις αυτές κατευθύνονται κυρίως στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ελλειμματικές σε όλες τις χώρες.
Πάντως, είναι σαφές ότι η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ πρέπει να συνεχιστεί και αυτό θα συμβεί με το νέο Μεσοπρόθεσμο.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου