Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΤΑ 12 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ PSI ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 05, 2012 10:46 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΑ 12 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ PSI ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Χατζηδημητρίου
(από την Ημερησία)
Υπερβαίνουν τα 8,3 δισ. ευρώ στην ονομαστική αξία ή τα 12 δισ. ευρώ στην καθαρή τρέχουσα αξία οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων στους τίτλους που κατέχουν από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στις δύο διαδοχικές...
φάσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI), ενώ την ίδια στιγμή, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζης της Ελλάδος η τρέχουσα αξία των διαθεσίμων υποχώρησε στα 4,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου.
Από τους επίσημους πίνακες, συμπεραίνεται ότι μετά το PSI η ονομαστική αξία ύψους 18,7 δισ. ευρώ των ομολόγων που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου -όπου τοποθετούνται τα διαθέσιμα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων προκειμένου να τοποθετηθούν αποκλειστικά σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου- και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, υπέστη μείωση που φτάνει το 53,5%.
Με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των φορέων με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων, που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
Συνακόλουθα, μειώθηκε η συνολική ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου και η ονομαστική αξία της μερίδας κάθε φορέα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου σε αυτό.
Στοιχεία
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε σε υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου του 2012 και είχε ως συνέπεια μείωση άνω των 7 δισ. σε ονομαστική αξία στο ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου, ενώ η επόμενη που αφορούσε ομόλογα υπό αλλοδαπό δίκαιο η οποία ολοκληρώθηκε με τον διακανονισμό των οικείων ανταλλαγών τον περασμένο Απρίλιο επέφερε περαιτέρω μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Διευκρινίζεται από τον Γ. Στουρνάρα ότι η ονομαστική αξία είναι το ποσό που δικαιούται να εισπράξει ο κάτοχος του τίτλου κατά τη χρονική του λήξη από τον εκδότη, που εν προκειμένω είναι το ελληνικό δημόσιο ο οποίος συνιστά να μην συγχέεται με την τρέχουσα, αγοραία αξία των τίτλων η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι τιμές διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής τους αξίας.
Αναφορικά με τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην απάντηση σημειώνεται ότι όσα Ταμεία τηρούσαν σχετικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ «ουδόλως επηρεάστηκαν» από το PSI αφού άλλωστε κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν, ενώ προστίθεται ότι η Κεντρική Τράπεζα, ως θεματοφύλακας, δεν έχει καμία διαχειριστική αρμοδιότητα για τις περιπτώσεις Ταμείων που επένδυσαν με δική τους αρμοδιότητα και κατόπιν αποφάσεων των Δ.Σ.
Νέα ομόλογα
Ωστόσο, με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης στο πλαίσιο του PSI αντηλλάγησαν και αυτά τα ομόλογα με νέα, μικρότερης ονομαστικής αξίας, κατά 53,5%. Για το ίδιο θέμα, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εγγράφως και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ότι «το σύνολο των τηρουμένων στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ».
Προσθέτει, ακόμη, ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν οι φορείς προ της ανταλλαγής ανέρχονταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία υπήχθησαν στην διαδικασία απομείωσης του χρέους κατά 53,5%, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται το ΕΤΑΤ.
Το σύνολο των τηρουμένων στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου