Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΕ 3,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Sunday, September 02, 2012 10:42 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΕ 3,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Ανέστης Ντόκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ειδικά σεμινάρια στους άνδρες δίωξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά και μηχανήματα που θα εντοπίζουν τα παράνομα φορτία, θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» από τον Σεπτέμβριο στο...
πλαίσιο συμφωνίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος, να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, εξαιτίας του οποίου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών, τη διετία 2010 - 2011 οι πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων έχουν υπερτριπλασι-αστεί και ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου στο 15% της νόμιμης αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Φλέγγα, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, στο πρωτόκολλο για το παράνομο εμπόριο καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, προβέπεται ότι οι καπνοβιομηχανίες (και όχι τα κράτη) έχουν υποχρέωση εντός τριών ετών από την υπογραφή του να έχουν βελτιώσει τη σήμανση (marking) των προϊόντων, ώστε όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την ιχνηλάτηση των προϊόντων να είναι διαθέσιμες.
Οπως εξηγεί ο κ. Φλέγγας το λαθρεμπόριο δεν γίνεται με πλαστές ταινίες φορολογίας. Αφορά προϊόντα που δεν φέρουν ταινίες φορολογίας. Η σήμανση των προϊόντων καπνού θα πρέπει να ελέγχει: α) την αυθεντικότητα του προϊόντος, β) την ημερομηνία κατασκευής του, γ) τη μηχανή στην οποία κατασκευάσθηκε και δ) την ταυτότητα του πρώτου παραλήπτη.
Ιστορικά, η αγορά του λαθραίου τσιγάρου στην Ελλάδα ανερχόταν στο 3%, αλλά η ανοδική τάση του συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Tαυτόχρονα περιορίζεται πολύ γρήγορα η αγορά των νόμιμων καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βιομηχανίας καπνού, η νόμιμη αγορά μειώθηκε τη διετία 2010 - 11 (σωρευτικά) κατά 25%, ενώ για τους δύο πρώτους μήνες του 2012 η κάμψη εμφανίζεται περίπου στο 10%. Η τελευταία κάμψη μάλιστα των πωλήσεων καταγράφεται, παρά την αισθητή μείωση της τιμής των ακριβών νόμιμων προϊόντων, κατά περίπου 12,5%, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του Δεκεμβρίου 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των τσιγάρων ανήλθαν το 2011 στα 3,6 δισ. ευρώ. Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη των καπνοβιομηχανιών, «το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Η στροφή όμως των καταναλωτών στα χαμηλού κόστους καπνικά προϊόντα (και όχι μόνο) συντελέστηκε αφενός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφετέρου λόγω της υπερβολικής φορολόγησης των καπνικών προϊόντων. Η τελευταία οδήγησε σε υπέρογκες ανατιμήσεις των προϊόντων και τα ακριβά brands από τα 3,2 ευρώ στα 4 ευρώ μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Στη χρέωση αυτή, το 84% αντιστοιχεί στη φορολογία (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), ποσοστό που θεωρείται από τα υψηλότερα στην Ε. Ε. Ο μέσος όρος της φορολογίας καπνού στην Ε. Ε. εκτιμάται σε περίπου 75%.
Το χειρότερο είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι η αύξηση αυτή της φορολογίας επήλθε απότομα «τρομάζοντας» τους καταναλωτές. Οι βιομηχανίες, σε μια προσπάθειά τους να απορροφήσουν τους κραδασμούς, αποφάσισαν να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους όλων, συμπεριλαμβανομένης και της αλυσίδας διανομής, με αποτέλεσμα ορισμένοι κρίκοι να σπάσουν.
Ετσι, εκτός από τη ραγδαία μείωση των κερδών, αλλά και την είσοδο σε ζημιογόνο χρήση βιομηχανιών, έχουν βγει εκτός αγοράς πάνω από 3.000 περιπτερούχοι και πάνω από 80 διανομείς. Η τελευταία χαριστική βολή δόθηκε πάλι από το ίδιο το κράτος, που επέβαλε την προκαταβολή του φόρου μέσα σε 28 αντί 56 ημέρες, όπως ίσχυε πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου της φετινής χρονιάς από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μεγάλο όπλο των καπνοβιομηχανιών είναι οι εξαγωγές, καθώς 6 στα 10 τσιγάρα που παράγονται στη χώρα μας διατίθενται στη διεθνή αγορά. Ο όγκος της παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα το 2011 κατέγραψε άνοδο 10,5% έναντι πτώσης 17,5% το 2010, ενώ για το α΄ εξάμηνο του 2012 καταγράφεται μικρή ανοδική τάση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της στατιστικής αρχής το 2011, οι εισαγωγές ξένων σημάτων στην Ελλάδα κάλυψαν το 57,2%, έναντι 63,7% το 2010.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου