Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, September 14, 2012 8:57 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

 

Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του γαλλικού ομίλου Credit Agricole, ενημέρωσε στο Συνέδριο της Barclays (στις 11 Σεπτεμβρίου), ότι η επιλογή της ελληνικής τράπεζας που θα εξαγοράσει την Emporiki θα γίνει μέσα στις...
επόμενες ημέρες, ενώ οι υπογραφές των δύο ομίλων αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα που η Credit Agricole ενημέρωνε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει επιλέξει την τράπεζα στην οποία θα πωλήσει την Emporiki Bank, πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, έφεραν τη διαδικασία να λαμβάνει παράταση από τις 15 Σεπτεμβρίου που είχε αρχικά δεσμευτεί η γαλλική πλευρά ότι θα απαντούσε για την επιλογή της. Σύμφωνα με πηγές, οι προσφορές των ελληνικών τραπεζών λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, οι τρεις τράπεζες που διεκδικούν την Emporiki Bank, έχουν συγκαλέσει διοικητικά συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις επικαιροποιημένες προτάσεις τους που αφορούν την εξασφάλιση του ποσού ρευστότητας που θα πρέπει η Credit Agricole να παράσχει στην Emporiki Bank όπως αυτό υπαγορεύτηκε από την Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διεθνείς οίκοι
Εν αναμονή της πώλησης της Emporiki Bank βρίσκονται και οι διεθνείς οίκοι που έχουν υπό την αξιολόγησή τους την Credit Agricole, εκτός από την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με αναλύσεις διεθνών οίκων που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας, η Credit Agricole επιθυμεί διακαώς να απεγκλωβιστεί από την ελληνική αγορά και να πωλήσει την ελληνική θυγατρική της, την Emporiki Bank.
Η Credit Suisse μάλιστα, αυξάνει την τιμή στόχο για την Credit Agricole, κάτω από το σενάριο ότι η πώληση της Emporiki Bank θα τελεσφορήσει σύντομα.
Το βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο το κόστος αποχώρησης της Credit Agricole, από την Ελλάδα θα ανέλθει περί τα 3,2 δισ. ευρώ, και θα στοιχίσει στην κεφαλαιακή της επάρκεια 87 μονάδες βάσης τον πρώτο χρόνο και 32 μονάδες βάσης το δεύτερο έτος.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι μέσα σε αυτό το εξάμηνο θα έχει πραγματοποιηθεί και η συγχώνευση με μία από τις τρεις ελληνικές τράπεζες που θα προκριθεί (την Εθνική, την Eurobank ή την Alpha Bank). Η Credit Suisse σημειώνει ότι περί τον Απρίλιο του 2011, η Credit Agricole αφιέρωνε στην ελληνική θυγατρική της περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας, γεγονός το οποίο δημιουργούσε, μεταξύ άλλων, σημαντικά προβλήματα στον γαλλικό όμιλο.
Στο γαλλικό χρηματιστήριο
Το πόσο σημαντικό θεωρούν οι αγορές τον απεγκλωβισμό του γαλλικού ομίλου από την ελληνική αγορά, ήταν εμφανές από το γαλλικό χρηματιστήριο.
Μετά τις 8 Αυγούστου, όταν δηλαδή ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε ότι έχει λάβει τρεις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της Emporiki Bank, η μετοχή της Credit Agricole, εκτοξεύτηκε στο γαλλικό χρηματιστήριο. Την ίδια περίοδο, στην ελληνική αγορά, οι πληροφορίες έφεραν την Credit Agricole να επανεξετάζει το αν θα πωλήσει την Emporiki Bank, ή αν θα την κρατήσει?
Κεφάλαια 131,7 δισ. από ΕΚΤ και ELA
Σε 131,69 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των κεφαλαίων που άντλησαν τον Αύγουστο οι ελληνικές τράπεζες από την ΕKT και τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, τον ELA. Το αντίστοιχο ποσό τον Ιούλιο από τους δύο μηχανισμούς, ήταν 130,29 δισ. Από τον ELA τον Αύγουστο αντλήθηκαν 100,83 δισ. ευρώ έναντι 106,3 δισ. του Ιουλίου και από την ΕΚΤ 30,86 δισ. έναντι 23,99 δισ. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόικας για τη χώρα που θα κρίνει και την επιστροφή της χρηματοδότησης τους στην ΕΚΤ, αφού αν είναι θετική θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου