Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

FW: MET' EMΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Monday, September 17, 2012 10:07 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: MET' EMΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Μαλλάς
(από την Ημερησία)
«Η αγορά χρειάζεται οπωσδήποτε ένα deal». Η ατάκα ανήκει στον Πάνο Παπαδόπουλο, διευθύνοντα συμβούλο της Forthnet, στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης του προγράμματος της Nova, και δεν είναι η πρώτη φορά...
που κάνει λόγο για την ανάγκη που υπάρχει για συγκέντρωση των «παικτών» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Άλλωστε, οι σχετικές προθέσεις μετόχων και ιθυνόντων των περισσότερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών είναι γνωστές. Όπως και οι φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για επερχόμενες μεγάλες συμφωνίες. Μέχρι στιγμής, όμως, ελάχιστες είναι οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι οι παρατηρητές που υποστηρίζουν πως ο αναμενόμενος επόμενος γύρος συγκέντρωσης θα καθυστερήσει αρκετά και αφού πρώτα ορισμένες εταιρείες θα έχουν τεθεί εκτός «παιχνιδιού» λόγω των δυσβάστακτων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το κυριότερο εμπόδιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διάφορες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι άλλο από τα υψηλά δάνεια που έχουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι Forthnet και hellas online συζητούν για το ενδεχόμενο συνεργασίας που θα μπορούσε να φθάσει έως και τη συγχώνευση τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει κάτι ουσιαστικό. Και όλες οι υπάρχουσες πληροφορίες επιμένουν πως το πρόβλημα για να κλείσει με επιτυχία το συγκεκριμένο deal είναι να «μαζευτεί» ο δανεισμός των δύο εταιρειών. Με δεδομένο, όμως, ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς θα προκαλούσε ντόμινο με πολλές ακόμη εταιρείες από άλλους κλάδους να ζητούν κάτι αντίστοιχο, είναι προφανές πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Forthnet και hellas online μοιάζει ως εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση.
Σχήμα
Δείγμα των δυσκολιών που προκαλεί ο υψηλός δανεισμός είναι ότι η On Telecoms δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενταχθεί σε ένα μεγαλύτερο σχήμα και το μόνο που ανακοινώνει είναι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Vivodi που είχε ανακοινωθεί το 2009!
Η σημασία του παράγοντα «δάνεια» αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ουσιαστικά η μοναδική συμφωνία των τελευταίων δύο ετών, αυτή της Wind Ελλάς με την Olympia Development του Πάνου Γερμανού που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει μία εταιρεία που δεν έχει δάνεια (Wind). Επιπλέον, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει συγχώνευση ή εξαγορά αλλά στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών, με την ODV να αποκτά έως το 10% της Wind μέχρι το 2016, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι εμπορικοί στόχοι.
Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται αρκετά σημαντική, δεδομένου πως φέρνει πολύ κοντά τις δύο πλευρές και αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όσο και σε εκείνον της λιανικής πώλησης. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απάντηση από τον ανταγωνισμό.
Εκτός κινήσεων η Cyta
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στα σενάρια που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες για το μέλλον της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, είναι πως δεν υπάρχει κάποια αναφορά στη Cyta Ελλάς.
Η θυγατρική του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξή της και προς το παρόν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για εξαγορά. Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια κίνηση πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2013.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να έχουμε διοικητικές αλλαγές στο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο, με τον Αρίστο Ριρρή να φέρεται ότι έχει επιλεγεί να διαδεχθεί τον Φώτιο Σαββίδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρείας, ενώ δεν αποκλείεται οι αλλαγές στα πρόσωπα να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.
Ακόμη, η Cyta φέρεται να αποπλήρωσε το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ προς τη θυγατρική της -που είχε δώσει η Τράπεζα Κύπρου- και να έδωσε ισόποσο δάνειο προς τη Cyta Ελλάς, αξιοποιώντας τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου