Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

FW: OOΣΑ : ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Monday, September 17, 2012 1:58 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: OOΣΑ : ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

 

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω ή πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά όλα σχεδόν τα κριτήρια που αξιολογούν, συγκριτικά, τις επιδόσεις του εθνικού συστήματος επιστήμης και καινοτομίας της, σύμφωνα...
με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «OECD Science, Technology and Industry Outlook 2012».

Η κρίση καθιστά ουσιαστικά ανέφικτο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον στόχο για αύξηση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη -που βρίσκονται στο 0,6% του ΑΕΠ- στο 1,5% του ΑΕΠ.

Δείτε το τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα (αγγλικά)
Ο Οργανισμός τονίζει ότι τρία είναι τα θέματα αιχμής στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: να βελτιωθούν το θεσμικό πλαίσιο και οι γενικότερες συνθήκες ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία, να αποτελέσει η καινοτομία τον πυρήνα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και, τέλος, να μετατραπεί η επιδεινούμενη «διαρροή εγκεφάλων» σε «κυκλοφορία εγκεφάλων».

Η έκθεση αναφέρει ότι «το τωρινό ερευνητικό σύστημα της Ελλάδας είναι αδύναμο και σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεμένο από την εγχώρια οικονομία». Ακόμα, επισημαίνει ότι η ανεπαρκής εμπορική αξιοποίηση στις αγορές νέων προϊόντων από καινοτόμους επιχειρηματίες, μέσα από τη συνεργασία εγχώριων πανεπιστημίων και εταιριών, πρέπει εφεξής να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Ελλάδας.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου