Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΝΤ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, September 14, 2012 9:17 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΝΤ

 

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά
(από το Έθνος)
«Παράθυρο» για επιμήκυνση άνοιξε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, μετά το μπαράζ συναντήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον...
υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη γαλλική πρεσβεία, δεν παρέλειψε να μεταφέρει και το μήνυμα στήριξης του Γάλλου προέδρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Οπως αποκάλυψε, η επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν επιθυμία του Φρανσουά Ολάντ: «Είναι, πρώτα απ' όλα, μια επίσκεψη φιλίας σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες. Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, υποστήριξε τη συμμετοχή της στο ευρώ και σήμερα υποστηρίζει τη συνοχή της Ευρωζώνης».
Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετος στον διαχωρισμό Βορρά - Νότου και σε τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης, στην οποία τόνισε ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες-μέλη.
Σε ερώτηση για το αν υποστηρίζει την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι «είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της» και ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την τρόικα.
Υπάρχει μία λέξη που είναι κοινή στα στόματα όλων μας, η λέξη «αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Πιερ Μοσκοβισί. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε αυτή η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε.
Επανερχόμενος στη λέξη «αποφασιστικότητα», είπε ότι «σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό της οικονομίας».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια και στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσω της task force, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Ολες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αναπόφευκτες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι «αφήνει την τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα», ενώ ανάλογη ήταν η αντίδρασή του, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω την τάδε ή τη δείνα απόφαση. Ομως η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί».
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του με τον κ. Σαμαρά και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά τόνισε την ανάγκη «η βούληση να μεταφραστεί σε πράξεις» και «οι μεταρρυθμίσεις να φθάσουν μέχρι το τέλος για να έχουν αποτέλεσμα».
Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο κ. Μοσκοβισί γευμάτισε με Γάλλους επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μετέφερε την επιθυμία τους να παραμείνουν στη χώρα μας και να ενδυναμώσουν την παρουσία τους με προγράμματα όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Για τις τράπεζες που φεύγουν είπε ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του γαλλικού τραπεζικού κλάδου.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΛΑΝΤ
Το μήνυμα του Φρανσουά Ολάντ για τη στήριξη της Ελλάδας μετέφερε χθες και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο Πιερ Μοσκοβισί. «Ο Φρανσουά Ολάντ το έχει πει πολλές φορές από τότε που εξελέγη. Θα πρέπει από τη μία η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και από την άλλη οι Ευρωπαίοι να σταθούν κοντά στον ελληνικό λαό. Σε αυτό το σημείο οι απόψεις μας είναι εξαιρετικά ταυτόσημες. Βασιζόμαστε στον κ. Βενιζέλο για να συνεχίσει και να υποστηρίξει αυτήν την πολιτική», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του στη Βουλή.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου