Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, September 14, 2012 9:23 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση της Emporiki Bank, καθώς σήμερα το απόγευμα Εθνική, Eurobank και Alpha Bank θα καταθέσουν τις συμπληρωματικές προσφορές τους για την απόκτηση της τράπεζας. Για τον σκοπό αυτό και οι...
τρεις διεκδικητές έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα διοικητικά συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις επικαιροποιημένες προσφορές.
Γραμμή χρηματοδότησης
Οι συμπληρωματικές - επικαιροποιημένες δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις που προσφέρει η κάθε τράπεζα για την εξασφάλιση της γραμμής χρηματοδότησης του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα που θα απομείνει στην Emporiki μετά τη μεταβίβαση της τράπεζας. Συνολικά, η Credit Agricole έχει χορηγήσει ρευστότητα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στη θυγατρική της στην Ελλάδα. Από αυτά περίπου 3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση και στην πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ της Emporiki θα μεταφερθούν στον γαλλικό όμιλο, μειώνοντας έτσι το χρηματοδοτικό άνοιγμα. Δεδομένου ότι η ΤτΕ έχει απαγορεύσει την άμεση απόσυρση του υπολοίπου της γραμμής χρηματοδότησης (1 δισ. ευρώ) οι εγχώριες τράπεζες θα υποβάλουν στη γαλλική πλευρά εγγυήσεις οι οποίες θα την εξασφαλίζουν σε περίπτωση ενός «ελληνικού ατυχήματος». Για να έχουν αντίκρισμα οι εγγυήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ξένα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τίτλους ή ακόμα και θυγατρικές στο εξωτερικό. Μόνο στοιχεία ρευστοποιήσιμα στο εξωτερικό εξασφαλίζουν την Credit Agricole στην ακραία περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αναλυτές, όποια από τις τρεις εγχώριες τράπεζες προσφέρει τις υψηλότερης ποιότητας εγγυήσεις θα πραγματοποιήσει το σημαντικότερο βήμα για την απόκτηση της Emporiki Bank.
Κεφαλαιακό μαξιλάρι
Σημειώνεται ότι όποια εγχώρια τράπεζα αποκτήσει την Emporiki θα αποκτήσει σημαντικό κεφαλαιακό πλεονέκτημα, καθώς η Credit Agricole όχι μόνο θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki, αλλά επιπλέον θα καταβάλει ένα σημαντικό ποσό ως κεφαλαιακό μαξιλάρι έναντι μελλοντικών δυνητικών κινδύνων που δημιουργεί η περαιτέρω εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας. Στο τέλος του 2011, η Emporiki Bank είχε συνολικό ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις δανείων της τράπεζας ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται περίπου 5.200 εργαζόμενοι.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου