Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΠΛΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Sunday, September 09, 2012 11:09 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΠΛΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαντέλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στέλεχος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας έλεγε στην «Κ» στα μέσα της εβδομάδας: «Eνας τρόπος υπάρχει για να μεταμορφωθεί το εδώ χρηματοπιστωτικό τοπίο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας πραγματικά πολύ...
μεγάλης τράπεζας, υπολογίσιμης διεθνώς, που θα προέκυπτε από μια τριπλή συγχώνευση». Αυτά, σε θεωρητικό τοπίο. Γιατί υπάρχει και συνέχεια, σε πρακτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προοπτική αυτή εξέτασαν, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, οι διοικήσεις τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Ο λόγος αφορά την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Η σχετική διερευνητική διαδικασία, ωστόσο, σταμάτησε στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.
Η διακοπή
Προς το παρόν, είναι άγνωστο πόσο «προχωρημένη» ήταν (αν και όπως διευκρινίζεται ποτέ δεν κάθισαν και οι τρεις μαζί γύρω από ένα τραπέζι), ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το οποίο συμφωνήθηκε, σε εκείνη τη φάση τουλάχιστον, ήταν: «Ας κάνουμε τώρα μια διακοπή και βλέπουμε την προοπτική αργότερα, αναλόγως και την επόμενη ημέρα, που θα διαμορφωθεί σε πολιτικό επίπεδο, μετά τις εκλογές».
Τη διερεύνηση επιβεβαιώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, όταν καλείται να εξηγήσει για ποιο λόγο, έκτοτε, η διαδικασία δεν συνεχίσθηκε, απαντάει: «Συνήθως έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Στο μεταξύ, προκύπτει κάτι άλλο...». Μόνο που εν προκειμένω, προέκυψαν πολλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Société Générale για την εξαγορά και της Geniki Bank, ενώ, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ενδιαφέρθηκε –έστω και σε διερευνητικό επίπεδο– ακόμα και για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο κριτής
Σε αυτό το πεδίο, πάντως, πολλά θα κριθούν και από τον τελικό νικητή της διαδικασίας για την απόκτηση του ελέγχου της Εμπορικής. Ως γνωστόν, Εθνική και Eurobank, που ελέγχουν η κάθε μία από περίπου 6,50% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διεκδικούν την Εμπορική. Αν δεν πετύχουν αυτόν τον στόχο, που είναι ο βασικός, τότε θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα στραφούν στην περίπτωση του Ταμιευτηρίου.
Καλό θα είναι, πάντως, να έχουν την άκρη του ματιού τους στραμμένη στο Μέγαρο Μαξίμου. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το θέμα του Τ.Τ. θα απασχολήσει κάποια στιγμή και τον πρωθυπουργό, με τον οποίο, όπως εκτιμάται, θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως μια γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα, συνολικά, του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τοπίου, καθώς εκκρεμεί ακόμα το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου