Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ "ΕΓΡΑΨΕ" ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Tuesday, September 11, 2012 10:07 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ "ΕΓΡΑΨΕ" ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Σακελλάρη
(από την Ημερησία)
Αγορά άλλων εποχών θύμιζε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει σε επίπεδο υψηλότερο των 700 μονάδων, το οποίο είχε να «δει» από τις 23 Απριλίου και με τζίρο που ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ και που...
ήταν ο μεγαλύτερος των 57 τελευταίων συνεδριάσεων (από τις 20.6 που ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 83 εκατ. ευρώ).
Το μεγαλύτερο τμήμα των συναλλαγών (53,5%) κάλυψαν οι συναλλαγές επί των μετοχών του ΟΠΑΠ του ΟΤΕ της Εθνικής και της Alpha Bank. Οι αγορές διενεργήθηκαν από Ελληνες και ξένους επενδυτές ενώ όπως εξηγούν στην «Η» έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες το χθεσινό αγοραστικό ξέσπασμα θα πρέπει να αποδοθεί στο συνδυασμό των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση της ανασφάλειας για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς πως το χρηματιστήριο «προτρέχει» των θετικών και των αρνητικών εξελίξεων που διενεργούνται τότε μάλλον η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί θετικότερες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία στην πραγματική αγορά, υπό την προϋπόθεση πως το αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί έστω και με ρυθμούς χαλαρότερους.

Οι αγοραστές επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 10,77%. Το στοιχείο αυτό έχει δύο ερμηνείες: η πρώτη αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μόλις η χώρα λάβει την δόση των 31 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τις εξελίξεις στον κλάδο οι οποίες αναμένονται πιθανόν και αυτήν την εβδομάδα και σχετίζονται κυρίως με την Emporiki Bank και τη Geniki Bank που θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου.
Φωνές σκεπτικισμού
Βεβαίως σε αυτό το κλίμα ευφορίας δεν έλειψαν και οι φωνές σκεπτικισμού οι οποίες χαρακτήριζαν πολύ επιθετική για τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας την κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία δείχνει να αγνοεί παντελώς τον country risk (κίνδυνο χώρας) που παραμένει και είναι υψηλός. Συγχρόνως οι ίδιοι λένε πως τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν με επιθετικό τρόπο στην αγορά δείχνουν να αγνοούν και το γεγονός πως τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να διατηρήσουν την χώρα στην Ευρωζώνη δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας αντιθέτως εκτιμάται πως θα επιτείνουν την ύφεση με συνέπειες και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Αλλαγή κλίματος
Πέραν όμως του δικαιολογημένου παραπάνω σκεπτικισμού είναι σαφές πως το κλίμα για την χώρα διεθνώς δείχνει να μεταβάλλεται. Αλλωστε έτσι ερμηνεύεται και η άποψη που εκφράζεται στο Spiegel Online βάση της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ έχει πειστεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Όπως επίσης και οι δηλώσεις των κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Στέφεν Ζάϊμπερτ σύμφωνα με την οποία η, «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις αμφιβολίες της τρόικας, για κάποια σημεία του ελληνικού προγράμματος».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 726,05 μονάδες ενισχυμένος κατά 4,70%. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 80,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 20 παρουσίασε άνοδο 6,12% . Οι αγορές προήλθαν από ελληνικά και διεθνή κεφάλαια. Οσον αφορά τα δεύτερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πρόκειται για κεφάλαια που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και είναι διατεθειμένα να αναλάβουν και υψηλότερο κίνδυνο.
Μικρή μείωση της συμμετοχής των ξένων
Στο 51,5% τον Αύγουστο από 51,7% στο τέλος του Ιουλίου στη συνολική κεφαλαιοποίηση
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς διαμορφώθηκε στο 51,5% τον Αύγουστο από 51,7% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση Axianumbers του Χρηματιστηρίου.
H συνολική αξίων συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 0,48 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη κατά 67,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 25,26 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,1% από τον προηγούμενο μήνα.
Ο συνολικός αριθμός των αξιών που μεταβιβάστηκαν λόγω διακανονισμού χρηματιστηριακών συναλλαγών ανήλθε στα 496.299.308 τεμάχια καταγράφοντας μείωση 11,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (559.741.508 τεμάχια).
Στο 35,2%
Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2012 πραγματοποίησαν το 35,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Στο σύνολό τους οι ξένοι εμφάνισαν εισροές της τάξης των 4,03 εκατ. Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 3,84 εκατ. ευρώ.
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Αύγουστο 2012 πραγματοποίησαν το 34,8% των συναλλαγών ενώ τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό ανήλθε σε 44,9% των συναλλαγών και τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 39,7% των συναλλαγών.
Υποχώρησαν οι ενεργές μερίδες στις 20,03 χιλ. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρουσίασε άνοδο 7,9% τον Αύγουστο σε σχέση με την αρχή του μήνα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου