Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΚΑΙ Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Tuesday, September 11, 2012 9:51 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΚΑΙ Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

 

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τσιούφος
(από την Ημερησία)
Συντονισμένα, προκειμένου να κάμψουν τη σκληρή γραμμή των εκπροσώπων της τρόικας, φαίνεται πως κινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προβάλλοντας μετ' επιτάσεως την ανάγκη στήριξης...
της κοινωνίας προκειμένου να μην διαταραχθεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή επιδιώκοντας να αποτρέψουν τόσο τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όσο και την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή την κατάργηση επιδομάτων σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, το κλίμα της οποίας περιέγραψε αμέσως μετά το Γ. Στουρνάρας επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων. Είναι μια δύσκολη συζήτηση γιατί είναι δύσκολα και τα μέτρα».
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ωστόσο, σημείωναν πως από τη συνάντηση υπήρξαν και θετικά συμπεράσματα, αφού όπως έλεγαν «ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Τόμσεν, εμφανίστηκε να συζητά έχοντας ως δεδομένη την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την διάχυση των μέτρων σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο της διετίας», ενώ την ίδια αίσθηση αποκόμισαν λίγο αργότερα και στελέχη της Ιπποκράτους μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Ευ. Βενιζέλο.
Ενημέρωση
Ενδεικτικό της κοινής πορείας που αποφάσισαν -το βράδυ της Κυριακής- να ακολουθήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήταν το τηλεφώνημα που έκανε (με εντολή του Αντ. Σαμαρά) ο υπουργός Οικονομικών στον Ευάγγ. Βενιζέλο- μόλις αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από το Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συζήτησης που υπήρξε και για τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, καθώς λίγο αργότερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντησή τους στην Ιπποκράτους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν πως η συζήτηση του πρωθυπουργού με την τρόικα δεν μπήκε σε θέματα εξειδίκευσης των μέτρων, καθώς πρόθεση του Αντ. Σαμαρά ήταν να τους επισημάνει τι είναι εφικτό να γίνει και τι όχι, υπογραμμίζοντάς τους την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να αντέξουν νέες άδικες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ειδικά επιδόματα. Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, φαίνεται πως παραμένει η επιμονή της τρόικας να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για σύστημα προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, γεγονός που εμμέσως επιβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας λέγοντας πως «καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τα 11,5 δισ.
Υπάρχει μία συζήτηση, γίνεται μια αξιολόγηση, η συζήτηση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα». Ταυτόχρονα επίσημες πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως «η τρόικα έχει απορρίψει περίπου 1 δισ. ευρώ του κυβερνητικού σχεδίου που προέρχεται από μεταφορές αποπληρωμής αμυντικών δαπανών, καθώς δεν τις θεωρούν περικοπές», ενώ κάποια άλλα μέτρα, ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ (κυρίως από φαρμακευτικές δαπάνες και την πάταξη της φοροδιαφυγής) τα χαρακτηρίζουν «γκρίζες ζώνες» καθώς τα θεωρούν αμφίβολης απόδοσης, γι αυτό και ζητούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
«Πακέτο»
Οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και η διαπραγμάτευση που συνεχίζεται σε πολλαπλά επίπεδα φαίνεται πως θα παρατείνει την οριστικοποίηση των μέτρων, με αποτέλεσμα κυβερνητικοί κύκλοι να σημειώνουν πως ενδέχεται να μην παρουσιαστεί τελικά το οριστικό πακέτο στη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στη Λευκωσία, αλλά και να καθυστερήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει σήμερα στη Φραγκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επενδύει πολλά στη σύσκεψη αυτή καθώς γίνεται με νωπή την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να δώσει λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Ο κ. Σαμαράς στην σημερινή συνάντηση θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Ντράγκι πως στο ο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και στη συνέχεια να υπαχθεί η χώρα μας και οι ελληνικές τράπεζες στην προαναφερόμενη απόφαση, ενώ αναμένεται να ζητήσει και μια πιο ελαστική αντιμετώπιση, εκ μέρους του εκπροσώπου της ΕΚΤ στην τρόικα, στην αποδοχή του πακέτου με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
«Γκρίζες ζώνες»
Η τρόικα έχει απορρίψει περίπου 1 δισ. ευρώ του κυβερνητικού σχεδίου που προέρχεται από μεταφορές αποπληρωμής αμυντικών δαπανών, καθώς δεν τις θεωρούν περικοπές.
Κάποια άλλα μέτρα, ύψους 3,5 - 4 δισ. (κυρίως από φαρμακευτικές δαπάνες και την πάταξη της φοροδιαφυγής) τα χαρακτηρίζουν «γκρίζες ζώνες» καθώς τα θεωρούν αμφίβολης απόδοσης, γι' αυτό και ζητούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Στη σημερινή συνάντηση ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Ντράγκι πως στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και στη συνέχεια να υπαχθεί η χώρα μας και οι ελληνικές τράπεζες στην προαναφερόμενη απόφαση.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου