Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 12, 2012 10:16 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Παράταση έως την 31η Ιανουαρίου 2013 στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα θα προωθηθεί και η μετάθεση έως την 30ή Ιουνίου 2013 της τελικής προθεσμίας υποβολής των...
απαραίτητων δικαιολογητικών. Το υπουργείο προανήγγειλε, επίσης, διευκολύνσεις προς αυθαιρετούχους, όπως την παροχή έκπτωσης 10% σε όσους καταβάλλουν το 30% του προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου και το «πάγωμα», μέχρι την ίδια ημερομηνία, της προσαύξησης κατά 1% μηνιαίως των δόσεων του προστίμου σε όσους καθυστερούν να τις πληρώσουν.
Τις επόμενες ημέρες
Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως και σήμερα) πρόκειται να δοθεί με υπουργική απόφαση η πέμπτη κατά σειρά παράταση για τα αυθαίρετα. Και δεν αποκλείεται να έπεται συνέχεια, καθώς η ηγεσία του υπουργείου δεν αναφέρεται στο μέλλον της ρύθμισης. Οπως φαίνεται, η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική της ρύθμισης έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Κατά τα λοιπά το υπουργείο προανήγγειλε χθες και νομοθετικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των αυθαιρετούχων. Πιο συγκεκριμένα:
Θα δοθεί έκπτωση 10% επί του συνόλου του προστίμου σε όσους καταβάλουν μέχρι την 31η Ιανουαρίου το 30% του προστίμου.
«Παγώνουν» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι κυρώσεις απέναντι σε όσους καθυστερούν να καταβάλουν τη δόση του προστίμου. Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν θα τοκίζονται με 1% μηνιαίως, όπως ορίζει ο νόμος, ούτε ο αυθαιρετούχος που δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες δόσεις θα οδηγείται εκτός της ρύθμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το ποσοστό των περιπτώσεων στις οποίες η καταβολή των δόσεων καθυστερεί κυμαίνεται σήμερα στο 6% (περίπου 24.000 δηλώσεις).
Επιτρέπεται η μεταβίβαση ή πώληση του αυθαιρέτου αν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέχρι την 31η Ιανουαρίου (τόσο για τις παλαιές, όσο και για τις νέες δηλώσεις). Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει αν ο νέος ιδιοκτήτης δεν καταβάλει το υπόλοιπο πρόστιμο.
Τέλος, αναφορικά με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους (ν. 3843/10), δίνεται παράταση για την καταβολή των τελευταίων δόσεων του προστίμου μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Η προθεσμία για την καταβολή της τελευταίας δόσης έληγε τον Οκτώβριο.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου