Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 12, 2012 12:36 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

 

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα παιδικής σωματικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας. Μόνο το τελευταίο έτος, περίπου ένα στα δύο παιδιά δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική βία, ενώ ένα στα...
δέκα δέχθηκαν σεξουαλική κακοποίηση, και τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπειριών τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι ακόμα μεγαλύτερα. Ένα, μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των παιδιών αναφέρουν πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες θυματοποίησης.
Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του παιδικού πληθυσμού της χώρας που φοιτά στην ΣΤ΄ Δημοτικού, Α' Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Συνολικά το δείγμα της έρευνας έφτασε περίπου τις 12.000 μαθητές και τους γονείς τους. Τα στοιχεία για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών και στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέδριο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με τίτλο: «Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική» (13 - 14 Σεπτέμβρη, Αθήνα).
Καταγγελίες
Άλλη έρευνα για το ποσοστό των αναφορών κακοποίησης ή παραμέλησης που φθάνουν στους αρμόδιους φορείς με τη συνεργασία 153 φορέων υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του δημόσιου ή μη κυβερνητικού τομέα σε Αττική και Κρήτη κατέδειξε ότι μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων (μέχρι 18 ετών).
Με βάση ωστόσο τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις -αυτές που αναφέρθηκαν στις αρχές- η συχνότητα που βρίσκεται στις περισσότερες μορφές βίας κατά των παιδιών κινείται κάτω του 1%, γεγονός που σε συνάρτηση με τις αναφορές των ίδιων των παιδιών δείχνει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κρούσματα που λαμβάνουν χώρα και σε εκείνα που τελικά καταγγέλλονται ή αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου