Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 05, 2012 10:24 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

 

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Καραγιώργος
(από το Έθνος)
Στο όριο φέρνει ασθενείς, κυβέρνηση και αγορά το οικονομικό αδιέξοδο στον ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που οι ασφαλισμένοι αναζητούν εναγωνίως δωρεάν περίθαλψη, οι προμηθευτές του Οργανισμού εγείρουν νέες απαιτήσεις και ζητούν εξόφληση...
των οφειλομένων. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας θα διερευνήσουν τις πιθανότητες χρηματοδότησης του Οργανισμού, ο οποίος κλονίζεται από τις κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν εξαρτάται από τον ίδιο.

Ο κ. Λυκουρέντζος απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στην οικονομική κρίση και τη δραματική μείωση των εσόδων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ: «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των γιατρών που ζητούν αμοιβή από τους ασφαλισμένους.

Συνταξιούχοι μέσα στο υπ. Υγείας. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων έφθασαν στο γραφείο του Α. Λυκουρέντζου και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν σήμερα τα 2 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και οι παλαιότερες οφειλές των Ταμείων που συμμετέχουν στον Οργανισμό. Μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οφείλεται 1 δισ. ευρώ από το 2007, επισημαίνει σε προχθεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ανδρέας Καρταπάνης.

Ο κ. Καρταπάνης εκφράζει την έκπληξή του για την πρόθεση του υπουργείου να εξοφλήσει ?κατά προτεραιότητα? τους φαρμακοποιούς: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε μία τέτοια στάση της πολιτείας, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων παρόχων Υγείας», σημειώνει στην επιστολή.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει εξοφλήσει ούτε τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προχώρησε χθες σε αιχμηρή ανακοίνωση, αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία του υπουργείου Υγείας.

Παρά τις δημόσιες και γραπτές διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ?σημειώνει? δεν έχει καταβληθεί ακόμη στους 29 νομούς της χώρας το ποσό των 67 εκατομμυρίων ευρώ για τις συνταγές Μαΐου.

Το συγκεκριμένο ποσό έπρεπε να έχει δοθεί από τις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στην Αγροτική Τράπεζα και δεν δίδεται η εντολή εξόφλησης των δικαιούχων.

Παρέμβαση από τη ΓΣΕΕ
Την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ασφαλισμένων στην περίθαλψη, επισημαίνει η ΓΣΕΕ. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «θέατρο του παραλόγου» μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακοποιών και γιατρών.

Το μάρμαρο -τονίζει- το πληρώνουν για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα και ?στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου? να επανεξετάσει την οργάνωση, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα στους εργαζομένους.

Ενταση στο Υπ. Υγείας
«Εισβολή» συνταξιούχων στο γραφείο Λυκουρέντζου

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Υγείας. Μικρή ομάδα κατόρθωσε να μπει στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους και να φτάσουν έως το γραφείο του υπουργού. Επικράτησε ένταση και -σύμφωνα με τους συνταξιούχους- ο κ. Λυκουρέντζος αποκάλεσε κάποιους από αυτούς «τραμπούκους». Τελικά, συναντήθηκε μαζί τους και οι συνταξιούχοι ζήτησαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας, πάντως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η φράση του. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ανέφερε ότι «κανείς δεν αποκαλεί τους συνταξιούχους τραμπούκους, αλλά πρακτικές οι οποίες επιχειρούν με τη βία κάποιοι να επιβάλουν την παρουσία τους, εκφεύγουν της δημοκρατικής δεοντολογίας, συμπεριφοράς και επικοινωνίας». Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτοί που επιχείρησαν να εκπροσωπήσουν τους συνταξιούχους παραβίασαν αυτούς τους κανόνες δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Θεσσαλονίκη
Δύο ευρώ η κλήση για ραντεβού σε νοσοκομείο

Εως και 2 ευρώ ανά κλήση θα κοστίζει πλέον στον ασθενή το τηλεφωνικό ραντεβού του στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζουν με καταγγελία τους οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι με μια αιφνιδιαστική του απόφαση ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης τα τηλεφωνικά ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων, μετακυλίοντας το κόστος λειτουργίας της στους ασθενείς, σε μια χρονική στιγμή που μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο βασικές της ανάγκες.

Υπογραφές
Το Σωματείο κάνει λόγο για άνευ όρων παράδοση ζωτικών λειτουργιών του νοσοκομείου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που, όπως αναφέρει, μετατρέπει σταδιακά και νομοτελειακά την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε κερδοσκοπικό προϊόν. Οι εργαζόμενοι άνοιξαν βιβλίο για τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης απόφασης και καλούν τους ασθενείς και συνοδούς που προσέρχονται στο νοσοκομείο να το υπογράψουν. Επιπρόσθετα, δημιούργησαν σχετική ιστοσελίδα διαμαρτυρίας (
http://diamartyria.drupalgardens.com) για την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. «Εξω από τα συντεχνιακά αιτήματα, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να πούμε όχι στις αυθαίρετες αποφάσεις που γίνονται στο όνομα του πολίτη, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου