Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 05, 2012 10:31 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

 

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων έχει συγκροτήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους...
(Debt Sustainability Analysis). Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συντάσσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους σε κάθε έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και από την οποία προκύπτουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και το ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους. Χθες, το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε τη δική του σχετική μελέτη που δείχνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα ξεπερνάει το 151% του ΑΕΠ το 2020. Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ έχει καταρτίσει δική του έκθεση στην οποία προβλέπει ότι εάν δεν αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται βάσει Μνημονίου και χωρίς να εισρεύσουν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, το χρέος το 2020 θα ανέλθει στο 147,4% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και σειρά σεναρίων για την πορεία του χρέους έως το 2020, είχε στα χέρια του ο κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει μέρη του προγράμματος, το χρέος δεν πρόκειται να έχει βιώσιμη τροχιά και η Ελλάδα δεν θα εξέλθει της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Σόιμπλε, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως «έγινε μια παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας», αλλά και των «δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν πάνω στο τραπέζι».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ, για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να αλλάξουν:
1. Να παρασχεθεί η παράταση κατά 2 έτη στη δημοσιονομική προσαρμογή. Από μόνη της, όμως, δεν αρκεί. Το αντίθετο μάλιστα, η επιμήκυνση αυτή καθαυτή επιβαρύνει τη βιωσιμότητα του χρέους.
2. Να μειωθεί το επιτόκιο που θα πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τις δανειακές της υποχρεώσεις την περίοδο 2013-2020. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα έχει ως βασικό της έργο την ακριβή καταγραφή των υποχρεώσεων αυτών για να εκτιμηθεί με σαφήνεια το όφελος από πιθανή μείωση των επιτοκίων.
3. Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και να μη χρειαστεί να δανειστεί το Δημόσιο (άρα να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος) τα 50 δισ. ευρώ που είναι γι’ αυτόν τον σκοπό.
4. Να γίνει όπως έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να εισρεύσουν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί.
«Με κατάλληλο συνδυασμό αυτών των προϋποθέσεων, οι οποίες συνθέτουν ένα πλαίσιο “διαπραγμάτευσης”, είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του χρέους/ΑΕΠ έως το 2020» σημειώνει το ΚΕΠΕ, το οποίο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα (OSI). Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητη η «δημιουργία σημαντικού ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων σε όλη τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προσαρμογής». Παράλληλα, απαιτείται η ταχεία επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στην περίπτωση κατά την οποία τα 11,6 δισ. ευρώ περικοπών εφαρμοστούν στη διετία 2013-2014 τότε η ύφεση από περίπου 6% του ΑΕΠ το 2012, θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2013 (2,5%) και στο 1,5% το 2014. Επίσης, το χρέος φέτος θα ανέλθει στο 166,45% του ΑΕΠ και το ονομαστικό επιτόκιο του χρέους στο 4%.
Εάν οι περικοπές γίνουν σε ορίζοντα τετραετίας (2013-2016), με ισόποση κατανομή των περικοπών του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ σε όλα τα έτη, η ύφεση εκτιμάται σε 1,8% το 2013 και σε μηδέν το 2014.
Με αυτά τα δεδομένα, το ΚΕΠΕ έχει καταρτίσει οκτώ σενάρια για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται, το δημόσιο χρέος μπορεί το 2020 να διαμορφωθεί από 118,41% του ΑΕΠ έως και στο 151,22% του ΑΕΠ.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου