Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Sunday, September 16, 2012 1:24 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν συγκεκριμένες αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο, αφενός την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δήλωση υψηλότερων...
εισοδημάτων από ορισμένους φορολογούμενους και αφετέρου, να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση από την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι φορολογούμενοι με ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο. Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρο ύψους 3.670 ευρώ. Εφόσον τον νέο χρόνο συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.091 ευρώ από δαπάνες σε ελεύθερους επαγγελματίες, θα φορολογηθεί για ποσό ύψους (25.000-2.091) 22.909 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει μειώνεται στα 3.147,25 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω φορολογούμενους δεν ζητούσε αποδείξεις για τις υπηρεσίες που έλαβε θα γλίτωνε (2.091-23%) 391 ευρώ. Με την έκπτωση όμως του 100% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα γλιτώνει 522,75 ευρώ. Το κίνητρο δηλαδή για τον φορολογούμενο είναι ισχυρό μετά και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας. Αντίθετα καταργούνται οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.
Αρκετές κατηγορίες από τις ανωτέρω, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (δηλωθέντα εισοδήματα του αποκτήθηκαν το 2010), δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο που ίσχυε τότε (12.000 ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 επιτηδευματίες δήλωσαν εισοδήματα (που εισέπραξαν το 2010) μικρότερα των 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα ιδιοκτήτες εστιατορίων δήλωσαν εισοδήματα που ανέρχονται στο ποσό των 6.105 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα των ιδιοκτητών μπαρ ανήλθε στα 4.322 ευρώ, ενώ οι κουρείς, κομμωτές και αισθητικοί έχουν μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα 3.916 ευρώ!
Αφορολόγητο όριο
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αν και από τη Λευκωσία κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν ότι δεν θα πειραχθεί το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, τα τρία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν:
α) την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλους τους φορολογούμενους,
β) την κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που ανέρχονται σε 800.000 περίπου,
γ) τη διατήρηση του αφορολογήτου μόνο για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τα εισοδηματικά κλιμάκια ανά κατηγορία επαγγέλματος. Συγκεκριμένα τα στοιχεία εισοδηματικών κλιμακίων που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών χωρίζονται ως εξής: – Μισθωτοί και συνταξιούχοι, – Ελεύθεροι επαγγελματίες, – Επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.), –Αγρότες και λοιπά εισοδήματα Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του ΔΝΤ και καταργηθεί το αφορολόγητο όριο για όλους, το δημοσιονομικό όφελος για το 2013 εφόσον ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα προέλθει από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου