Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΟΟΣΑ-ΕΚΤ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, September 07, 2012 10:03 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΟΟΣΑ-ΕΚΤ

 

Ρεπορτάζ : Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
(από την Ημερησία)
Νέα ηχηρά «καμπανάκια» ύφεσης χτύπησαν χθες στην Ευρωζώνη, καθώς Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΟΟΣΑ αναθεώρησαν επί τα χείρω τις...
προβλέψεις τους, με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι η κρίση χρέους στην περιοχή έχει επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και η τάση θα συνεχιστεί, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Την ίδια στιγμή, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων αντιστάθμισε τα οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες έχουν ήδη «κατεβάσει ταχύτητα» λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό...
Υφεση
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προβλέψεών του για την G7, o ΟΟΣΑ «χαμήλωσε τον πήχυ» (και μάλιστα πολύ...) για τις προοπτικές των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης: Εκτιμά τώρα ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,2% τον Μάιο), η Γαλλία θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη, με οριακή ανάπτυξη 0,1% (από 0,6%, ενώ η ύφεση στην Ιταλία θα είναι βαθύτερη του αρχικώς εκτιμώμενου, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 2,4% (από ...1,7%).
«Η κρίση χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν, προσθέτοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αγορές ομολόγων», λίγες ώρες προτού ο συμπατριώτης του Μάριο Ντράγκι ανακοινώσει από τη Φραγκφούρτη τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης παρέμβασης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως ότι η ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ δεν αρκεί, τονίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει γρήγορα η Ευρώπη προς την ενιαία εποπτεία των τραπεζών και σημειώνοντας ότι βάσει ορισμένων υπολογισμών, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών της Ευρωζώνης ίσως υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.
ΕΚΤ
Απαισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης εμφανίστηκε την ίδια στιγμή και η ίδια η ΕΚΤ, καθώς οι οικονομολόγοι της αναθεώρησαν πτωτικά τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις τους τον περασμένο Ιούνιο: Τότε προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της περιοχής θα συρρικνωνόταν μόλις κατά 0,1%, ενώ χθες έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση, κατά 0,4%.
Με δεδομένο ότι η αρνητική αναθεώρηση αφορά κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αυτό συμπαρασύρει και τις εκτιμήσεις για το 2013, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει τώρα αναιμική ανάκαμψη 0,5%, ενώ τρεις μήνες πριν έκανε λόγο για ανάπτυξη 1%.
Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό (με το μέσο ποσοστό του να διαμορφώνεται σε 2,5% φέτος και 1,9% το 2013 έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 2,4% και 1,6% αντίστοιχα) κυρίως λόγω των επίμονα υψηλών τιμών του πετρελαίου.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά πιο δύσκολη την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ από το ιστορικό χαμηλό του 0,75% τους επόμενους μήνες, αν και το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας.
Eurostat
Η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. Eurostat επιβεβαίωσε χθες την αρχική της εκτίμηση ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% το β΄τρίμηνο του έτους, έχοντας παραμείνει στάσιμο κατά το α΄ τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 0,5%, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για -0,4%, υπό την πίεση της υποχώρησης της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 0,2% και 0,8% αντίστοιχα. Σε ύφεση βρίσκονται ήδη πέντε χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρος), ενώ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν για πρώτη φορά στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Φινλανδία.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου