Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΕΩΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 05, 2012 4:48 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΩΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ

 

Από το : protothema.gr
Χωρίς να δώσει την παραμικρή απάντηση για την απευθείας ανάθεση έργου 300.000 ευρώ που επιχείρησε να κάνει προς τη φαρμακευτική εταιρεία Roche εμφανίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή...
Σκοπούλη, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη δυσχερή πολιτική θέση, στην οποία έχει περιέλθει.

Κύριο μέλημα της κυρίας Σκοπούλη ήταν πώς θα δικαιολογήσει το σύζυγό της, καθηγητή Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, ο οποίος έχει λάβει χρηματοδότηση από την εταιρεία Roche 365.000 ευρώ την τελευταία εξαετία για το ερευνητικό του έργο!

Σε ένα απίστευτο κρεσέντο αλληλοσυγκρουόμενων επιχειρημάτων, πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και με εμφανή αγωνία ενώπιον των βουλευτών, η υφυπουργός ομολόγησε τις στενές και μακροχρόνιες σχέσεις του συζύγου της με φαρμακευτικές εταιρείες. Με τις αναφορές της όμως εξέθεσε ακόμη περισσότερο τον κ. Μουτσόπουλο, καθώς είπε ότι ο καθηγητής όχι μόνο ζητούσε δωρεές από τις εταιρείες, αλλά τις... απαιτούσε κιόλας!

Απέδωσε την τακτική του συζύγου της στο λεγόμενο «κλόου μπακ», που προβλέπει το Μνημόνιο, δηλαδή την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να επιστρέφουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν οι δαπάνες για φάρμακα ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο.

Μόνο που οι δωρεές εταιρειών προς τον κ. Μουτσόπουλο ξεκίνησαν πολύ πριν το Μνημόνιο, ενώ η διαδικασία του «κλόου μπακ» ή το rebate, που προβλεπόταν από παλαιότερα, αφορά σε ασφαλιστικά ταμεία αποκλειστικά και μόνο (εκτός αν ο κ. Μουτσόπουλος λογίζεται ως ασφαλιστικό ταμείο).

Οποιαδήποτε άλλη σχέση είναι ελεγχόμενη, όταν ο αποδέκτης της δωρεάς ή συγγενικό του πρόσωπο, όπως στην περίπτωση του ζεύγους Μουτσόπουλου - Σκοπούλη, λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ειδικά εάν αυτό κατευθύνεται με παράνομες διαδικασίες σε φιλική εταιρεία.

Η κυρία Σκοπούλη όμως έκανε ακόμη μία ομολογία, που την εκθέτει. Παραδέχθηκε εμμέσως ότι έκανε την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Roche του μοριακού ελέγχου του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, επειδή δεν είχε ενημέρωση ότι στο μεταξύ το υπουργείο είχε εξασφαλίσει δωρεάν αντιδραστήρια για το σκοπό αυτό!

«Μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται καλύτερα και να εξασφαλίζει δωρεάν αντιδραστήρια, που είναι ευπρόσδεκτα, οφείλουμε όμως να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Μόνο που η ίδια έδωσε την έγγραφη εντολή για απευθείας ανάθεση στις 24 Αυγούστου, όταν δύο μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας με επίσημο δελτίο Τύπου ότι είχαν εξασφαλιστεί 20.000 δωρεάν μοριακοί έλεγχοι, ποσότητα υπεραρκετή για τις ανάγκες της χώρας.

Άρα, ή δεν γνώριζε η κυρία Σκοπούλη τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, ή ψεύδεται για μία ακόμη φορά, προκειμένου να δικαιολογήσει ενέργειές της, που την εξέθεσαν πολιτικά.

Η κυρία Σκοπούλη, η ψυχική και πολιτική απόσταση της οποίας από τη λοιπή πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Λυκουρέντζος, Σαλμάς) ήταν εμφανής, δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση για τα μείζονα ερωτήματα που ήγειραν οι χειρισμοί της:

Πρώτον, γιατί επέλεξε την απευθεία ανάθεση, όταν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε χαρακτηρίσει από τον Ιούνιο του 2012 παράνομη μία τέτοια διαδικασία.

Δεύτερον γιατί δεν έκανε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, που κάνουν μοριακό έλεγχο του αίματος στη χώρα μας, αλλά κατέληξε σε... δήθεν μειοδότη μέσα από μία εντελώς πρόχειρη και άτυπη επαφή. Σημειωτέον, ότι η μία από τις εταιρείες ανακοίνωσε επίσημα ότι ουδέποτε κλήθηκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, την οποία επικαλέστηκε η υφυπουργός, για να δικαιολογήσει την ανάθεση του έργου.

Τρίτον, γιατί αποφάσισε να διαθέσει 300.000 ευρώ, όταν δεν υπήρχε η παραμικρή ανάγκη για νέα αντιδραστήρια.

Και τέταρτον, γιατί παραμένει στη θέση της, παρότι οι ενέργειές της αποδοκιμάστηκαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και βρίσκονται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου