Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Monday, September 17, 2012 10:26 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ

 

Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με μπλακάουτ απειλείται η Δικαιοσύνη καθώς από σήμερα, πρώτη μέρα του δικαστικού έτους, και τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι δικαστές κατεβαίνουν από τις έδρες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων...
να μείνουν απλώς γραμμένες στα πινάκια. Οι δικαστές αντιδρούν με τον τρόπο αυτόν στις επικείμενες περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο με το οποίο αμείβονται. Ιδια εικόνα με τα δικαστήρια στην Ευελπίδων θα παρουσιάσουν τα Ειρηνοδικεία, το Εφετείο, τα Διοικητικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόνο οι δικαστές του ΣτΕ αποφάσισαν να μη διακόψουν τις συνεδριάσεις τους.


Φοροδίκες, αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ποινικές και αστικές δίκες για ασφαλιστικά, μισθώσεις, εργατικές διαφορές, διαζύγια και εκδίκαση διατροφών τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα συσσωρεύονται στον ήδη τεράστιο όγκο που έχουν να εκδικάσουν οι δικαστές.
Χαρακτηριστικό - αλλά όχι μοναδικό - είναι το παράδειγμα Ειρηνοδικείου της Αττικής όπου οι διάδικοι παίρνουν δικάσιμο για το 2017 ή το 2018! Επιπλέον, όπως αποφάσισαν χθες οι εισαγγελείς, θα επιστρέψουν τις δικογραφίες στα δικαστήρια και θα τις επεξεργάζονται εντός του ωραρίου λειτουργίας, ενώ θα απέχουν από κάθε άλλη εξωδικαστηριακή δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα η παρουσία τους σε πορείες και γήπεδα.
Σε όλους τους τόνους οι δικαστές ξεκαθαρίζουν ότι δεν αρνούνται να συνεισφέρουν στην οικονομική κρίση αλλά, όπως λένε οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη υποστεί περικοπές 38% στις αμοιβές τους, ενώ το ειδικό μισθολόγιό τους προστατεύεται από το Σύνταγμα καθώς η δικαστική εξουσία είναι ισότιμη και ισόκυρη με τη νομοθετική και την εκτελεστική.
Τα σημερινό ραντεβού των δικαστικών λειτουργών συμβολικά έχει δοθεί στην προγραμματισμένη πανδικαστική συγκέντρωση με επίκεντρο το Εφετείο της Αθήνας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. «Ολες οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν σχέση με τις προηγούμενες», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα από το βήμα της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης.
«Οι εισαγγελείς της χώρας αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι δεν είναι πρόβατα επί σφαγή», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Μαρκής. Για «αργά αντανακλαστικά των δικαστών» που δεν φρόντισαν να έχουν με το μέρος τους την κοινωνία, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος.
Την έκρυθμη κατάσταση στη Δικαιοσύνη περιέγραψε με τη σειρά της η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία χαρακτήρισε άκαμπτη την επιμονή της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς στο ζήτημα των περικοπών. «Μας αντιπαρατέθηκε η λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Εναπόκειται πλέον στους δικαστικούς λειτουργούς να υπερασπιστούν το μισθολόγιό τους αλλά και την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης των Δικαστών του ΣτΕ Χρήστος Παπανικολάου.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου