Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

FW: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΑΝΑΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Sunday, September 09, 2012 11:48 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΑΝΑΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

Ρεπορτάζ : Νίκος Μελέτης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο και η επιλογή και της Ανγκελα Μέρκελ, να παραμείνει ενιαία και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη, ευνοεί τους σχεδιασμούς και της ελληνικής κυβέρνησης Σε ένα διαφορετικό, πολύ...
πιο θετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, που δημιουργείται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την εκδήλωση της τελικής προσπάθειας με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής με κομβικό σημείο τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 18-19 Οκτωβρίου που θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Η συγκυρία είναι ίσως για πρώτη φορά θετική για την Ελλάδα, καθώς μετά τη μεγάλη στροφή που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, περιορίζεται για το επόμενο διάστημα το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και πρακτικά μπαίνει τέλος στη σπέκουλα με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργίας συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Α. Μέρκελ στο φεστιβάλ μπίρας του Αμπεν σμπεργκ, σε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό περιβάλλον μίλησε ανοικτά για την Ελλάδα «που αξίζει την αλληλεγγύη μας»
Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο και η επιλογή και της κ. Μέρκελ να παραμείνει ενιαία και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη ευνοεί τους σχεδιασμούς και της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα είχαν συμβάλει και τα διαφορετικά μηνύματα που εξέπεμπε τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα με την αποφασιστικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Ο Α. Σαμαράς με τον Γ. Στουρνάρα, έχοντας έστω και με δυσκολίες τη στήριξη των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων στην Ευρώπη, καθώς οι εταίροι θεωρούν ότι έχουν απέναντί τους (μέχρις αποδείξεως του εναντίου) αξιόπιστους συνομιλητές.

«Πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί.
Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του μνημονίου, αλλά η «οχύρωση» της Ισπανίας και της Ιταλίας προσφέρει τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη άνεση το ελληνικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο είναι ότι με την απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει ο δρόμος και για τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό διευκολύνεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να δει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση των όρων του μνημονίου (π.χ. με μείωση των επιτοκίων του δανείου) αλλά και για την επιμήκυνση, η οποία είναι πλέον καθοριστική για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
Ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του ένα ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα, καθώς η καλπάζουσα ύφεση και τα συντριπτικά ποσοστά που παρουσιάζει η ανεργία στη χώρα μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο τελικά υπονομεύει τις προσπάθειες όχι απλώς της Ελλάδας αλλα ολόκληρης της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών για τη δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων δεν απευθύνονται μόνο στο εσωτερικό μέτωπο, όπου οι μισθωτοί και συνταξιούχοι απαιτούν τουλάχιστον δικαιοσύνη, αλλά στέλνουν το μήνυμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι πλέον κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και η κλοπή δημόσιου χρήματος (που σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) δεν θα μένει ατιμώρητη.
Η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία φέρει τη σφραγίδα του κ. Ντράγκι, σηματοδοτεί μια κρίσιμη στροφή στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αποτελεί το πρώτο και θεμελιώδες βήμα για την παράλληλη πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης.
Η απόφαση δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά προσφέρει τον χρόνο που έχουν ανάγκη οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιορίζει την αβεβαιότητα και δημιουργεί ένα περισσότερο ασφαλές περιβάλλον ώστε να μην απειληθούν η Ισπανία και η Ιταλία. Με την απόφαση Ντράγκι ανοίγει ο δρόμος για την εμβάθυνση της ενοποίησης στην Ευρώπη, την κοινή εποπτεία των τραπεζών, τον έλεγχο και συντονισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δημιουργώντας έτσι ένα διαφορετικό πλαίσιο που οδηγεί στην Ανάπτυξη.
Στην απόφαση, της κ. Μέρκελ να στηρίξει την παρέμβαση της ΕΚΤ έπαιξε ρόλο και ο φόβος που είχε αναπτυχθεί στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο οι κερδοσκόποι των αγορών να ξεπεράσουν τις δυνατότητες που έχουν οι μηχανισμοί διάσωσης σε ό,τι αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, κάτι που θα οδηγούσε πρακτικά στην κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις στη χώρα της, υποχρεώθηκε να ταξιδέψει την περασμένη Δευτέρα στη Βαυαρία, στο φεστιβάλ μπίρας του Αμπενσμπεργκ, όπου σε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό περιβάλλον μίλησε ανοικτά για την Ελλάδα «που αξίζει την αλληλεγγύη μας, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Η φράση της, όμως, στην ίδια εκδήλωση που αποκαλύπτει και το ουσιαστικό περιεχόμενο της μεταστροφής της είναι ότι η Γερμανία «έχει ανάγκη την Ευρώπη, αλλά έχει ανάγκη μια ισχυρή Ευρώπη».
Βεβαίως, η Γερμανία δεν προέβη ανέξοδα σε αυτή την «παραχώρηση», της αποδοχής δηλαδή της απόφασης της ΕΚΤ.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων χρεωμένων κρατών θα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις στη διαμόρφωση των οποίων θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Αγορά ομολόγων από ΕΚΤ
Ισπανία το πρώτο κρίσιμο τεστ
Η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων θα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις στη διαμόρφωση των οποίων θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα είναι όταν η Ισπανία, στο τέλος Οκτωβρίου όπως εκτιμούν αναλυτές, θα ζητήσει την αγορά ομολόγων της από την Κεντρική Τράπεζα, καθώς τότε θα πρέπει να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι με τους οποίους θα συνδεθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ. Μόλις χθες, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διευκρίνισε ότι δεν θα απαιτηθούν απαραιτήτως περικοπές από χώρες που ήδη έχουν λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας, στέλνοντας στη Μαδρίτη το μήνυμα ότι θα υπάρχει ελαστική συμφωνία για την ένταξή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Ο ρόλος της Γαλλίας και της Κίνας...
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπριγκέλ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου».
Τη στιγμή, μάλιστα, που ξεκινά και στη Γαλλία η συζήτηση για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο Γάλλος υπουργός δίνει επείγουσα μορφή στην ανάγκη αντιμετώπισης της «αβεβαιότητας» που όπως είπε αποτελεί τον «εχθρό της ανάπτυξης», καθώς και στο Παρίσι δεν αισθάνονται απόλυτα απρόσβλητοι από το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
Δύσκολη επιλογή.
Για την Ανγκελα Μέρκελ η στροφή την οποία σηματοδότησε η στήριξη που προσέφερε στον Μ. Ντράγκι δεν ήταν μια εύκολη επιλογή. Η Γερμανίδα καγκελάριος μερικούς μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, παρά το «ευρωφοβικό» κλίμα που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κόμματός της αλλά και στους κυβερνητικούς εταίρους της, επέλεξε να δώσει το πράσινο φως για την ουσιαστική εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε αυτό που πολλοί ονόμασαν «εικονικό» τύπωμα χρήματος.
Η κ. Μέρκελ είχε πεισθεί πλέον, μετά μάλιστα και από την επίσκεψή της στο Πεκίνο, ότι η επιλογή για τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι μονόδρομος για τη Γερμανία.
Πιέσεις από Ουάσιγκτον.
Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, που ζητούσε τη γερμανική παρέμβαση ώστε να αποτραπεί διάχυση και επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η σαφής παρότρυνση προς την ίδια κατεύθυνση του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών για τις συνέπειες που θα υπήρχαν και για την ίδια τη γερμανική οικονομία.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε εμμέσως ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι θα υπάρξει συνολικό και αποτελεσματικό σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας και της Ιταλίας. Συνέδεσε, μάλιστα, την εξάλειψη της αβεβαιότητας αυτής με τη συνέχιση των κινεζικών επενδύσεων σε ευρωπαϊκά ομόλογα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου