Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 12, 2012 10:23 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι επιπτώσεις της ύφεσης και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, μονοπώλησαν τη συζήτηση του κ. Προβόπουλου με την τρόικα. Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε...
την τρόικα ότι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου.
Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε την τρόικα για όλες τις θετικές εξελίξεις που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξήγησε, πως αυτές θα λειτουργήσουν υπέρ της ενίσχυσής του, ώστε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να μπορέσουν να «παίξουν» τον κύριό τους ρόλο, δηλαδή τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η λύση για την ATEbank, που αποτελούσε «αγκάθι» του τραπεζικού συστήματος, έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία διά της απορρόφησης τους υγιούς τμήματος της τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο ίδιος τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι και οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και θα έχουν υλοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις υπό εξαγορά γαλλικές τράπεζες, Emproriki Bank και Geniki Bank, αλλά και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Τ.Τ. Όσον αφορά τις γαλλικές τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος είπε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται κανονικά και ότι τα νέα τραπεζικά σχήματα που θα δημιουργηθούν με τις ελληνικές θυγατρικές των γαλλικών ομίλων θα είναι πιο ισχυρά από τις υπάρχουσες αυτόνομες μονάδες.
«Εντός εβδομάδων»
Η τρόικα πληροφορήθηκε επίσης ότι η μητρική της Emporiki Bank, η Credit Agricole, θα ανακοινώσει «εντός εβδομάδων» την απόφασή της για το ποια από τις τρεις τράπεζες που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές θα προκριθεί για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Το συμπέρασμα ότι η διοίκηση της Credit Agricole θα ανακοινώσει την απόφασή της εντός των ερχόμενων εβδομάδων (χωρίς να προσδιορίζει πόσες εβδομάδες εννοεί) ήρθε από μία παρουσίαση του γαλλικού ομίλου που έγινε χθες σε ένα συνέδριο που πραγματοποίησε η Barclays.
Οι τρεις τράπεζες ετοιμάζονται για την κατάθεση -έως την ερχόμενη Παρασκευή- επικαιροποιημένων προσφορών, προκειμένου να είναι έτοιμες, εφόσον χρειαστεί και εάν ζητηθεί παράταση από τον γαλλικό όμιλο για τη διαδικασία. Η Credit Agricole έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς δανείων του ναυτιλιακού τομέα από την Εμπορική στο γαλλικό όμιλο, το οποίο θα μειώσει το χρηματοδοτικό της κενό στο περίπου 1,3 δισ. από περίπου 2 δισ. που είναι σήμερα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι και πιο χρονοβόρα από αυτό που έχει αρχικά προϋπολογιστεί, είπε στην παρουσίαση ο Μερτράντ Ντελπί της Credit Agricole και να πάρει ακόμα και μήνες για την ολοκλήρωσή της.
Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται σε θετική «τροχιά» οι συζητήσεις μεταξύ Πειραιώς και Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς. Στη συνέχεια και εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και δεν συντρέχει κάποιος λόγος, οι αρμόδιες θεσμικές αρχές, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες εγκρίσεις για να προχωρήσει το Deal. Στην ατζέντα της τρόικας και του διοικητή της ΤτΕ, ήταν και το Τ.Τ. Συζητήθηκε ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της τράπεζας και σύμφωνα με πηγές, αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι ενέργειες, οι οποίες θα υλοποιηθούν μετά την εκταμίευση της δόσης της χώρας ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Από αυτό, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Τ.Τ. θα ακολουθήσει τη διαδικασία διαχωρισμού σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές τμήμα του θα επανακεφαλαιοποιηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.
Η διαδικασία
Στη συνέχεια, η τράπεζα που θα προκριθεί ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες, θα απορροφήσει το υγιές κομμάτι. Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Προβόπουλος συζήτησε με την τρόικα και το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του οποίου οι όροι, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, θα έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε την τρόικα ότι θα συνδράμει ως οφείλει στην κατάρτιση του τεχνικού μέρους της επανακεφαλαιοποίησης και με επιστολή της η ΤτΕ θα καταθέσει άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις της.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου