Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, September 14, 2012 11:27 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole και οι τρεις «μνηστήρες» έχουν κληθεί να δώσουν νέες προσφορές, που θα περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ύψους 2δισ ευρώ, σήμερα το απόγευμα. Για το λόγο αυτό...
μέσα στη μέρα θα συνεδριάζουν εκτάκτως τα ΔΣ των τριών τραπεζών που διεκδικούν την Εμπορική, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank, ώστε να περιληφθούν στις προσφορές τους (που έχουν κατατεθεί από τις αρχές Αυγούστου) και οι εγγυήσεις που θα παράσχουν στην Credit Agricole.
Και οι τρεις τράπεζες επιδιώκουν την «συμμαχία» με τον γαλλικό όμιλο, αφού αυτό θα τις ενδυναμώσει στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται στη χώρα, με λιγότερες και σαφώς δυνατότερες τράπεζες, και θα τους εξασφαλίσει την συμμετοχή 10% των ιδιωτών που απαιτείται, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και οι διοικήσεις να μείνουν στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Credit Agricole, ζήτησε νέες επικαιροποιημένες προσφορές από τους τρεις ενδιαφερόμενους, που θα περιλαμβάνουν εγγυήσεις ύψους 1,8 με 2δισ ευρώ (όση δηλαδή και η ρευστότητα που δίνουν οι Γάλλοι στην Εμπορική) και οι οποίες εγγυήσεις θα πρέπει προέρχονται από θυγατρικές τους στο εξωτερικό.
Οι εγγυήσεις που θα δώσουν οι τρεις τράπεζες θα είναι ακίνητα, τιτλοποιημένα δάνεια εξωτερικού, αλλά και ποσοστά συμμετοχής σε θυγατρικές τους επίσης του εξωτερικού. Για παράδειγμα η Εθνική μπορεί να καλύψει την εγγύηση μέσω της θυγατρικής της Finansbank, η Alpha προσφέροντας ως εγγύηση ακίνητα και δάνεια, η Eurobank επίσης μπορεί να καλύψει τις εγγυήσεις μέσω των θυγατρικών της τραπεζών σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Οι Γάλλοι καταβάλλουν 3δισ ευρώ κεφάλαια και 1,8 με 2 δις ευρώ σε ρευστότητα, Emporiki, για την οποία ζητούν ως εγγύηση assets του εξωτερικού.
Υπενθυμίζουμε ότι στις προσφορές τους οι τρεις τράπεζες έχουν παραθέσει και το business plan για το σχήμα που θα δημιουργηθεί και τις συνέργειες που θα αποφέρει, όπως είναι η απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Credit Agricole, θα πρέπει να επιλέξει τον «μνηστήρα» της Εμπορικής εντός των προσεχών ημερών, ενώ -όπως είναι γνωστό- το deal, τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς θα αξιολογήσει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών και θα ελέγξει αν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. Η τελική έγκριση του deal θα δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα ξεκινήσει τον απαραίτητο έλεγχο (due diligence) της Εμπορικής Τράπεζας, θα εκτιμήσει εάν επιτυγχάνονται οι απαραίτητες συνέργιες που ενδυναμώνουν το νέο τραπεζικό σχήμα και διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος και θα δώσει ή θα αρνηθεί την έγκριση της εξαγοράς από τον ελληνικό όμιλο.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου