Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Wednesday, September 12, 2012 10:39 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Ρεπορτάζ : Θανάσης Κουκάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Είμαστε ακόμη μακριά», δηλώνει στα «ΝΕΑ» κοινοτικό στέλεχος που εμπλέκεται στις επαφές της τρόικας με την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει πως τα 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,88 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας...
2013-2014 βρίσκονται στον αέρα. Το ίδιο στέλεχος διαψεύδει πληροφορίες και φήμες περί ευνοϊκής μεταχείρισης της Ελλάδας από την τρόικα κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα δεν είναι απλά πολιτικό ζήτημα της ευρωζώνης, καθώς από την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας διακυβεύεται ευρύτερα και η αξιοπιστία του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ έναντι των αγορών.

ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ. Δίνοντας το περίγραμμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης προόδου, το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα εξής:

1 Να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) για την επόμενη διετία-τριετία και να αποφασίσουν με ποια μέτρα και πώς θα καλυφθεί.

2 Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν το ΑΕΠ.

3 Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με εκδόσεις εντόκων γραμματειών από το ελληνικό Δημόσιο κ.ο.κ.).

4 Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Η ΣΥΜΒΑΣΗ. Για τις πληροφορίες που διακινούνται αναφορικά με τα αιτήματα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ο κοινοτικός αξιωματούχος αποσαφήνισε πως τα ζητήματα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση, στο πλαίσιο του πακέτου περικοπών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως προτού πάμε σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση του Μαρτίου 2012.
Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για το εάν η Γερμανία επιδιώκει τη διευκόλυνση των όρων του παιχνιδιού για την Ελλάδα, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως κατά την άποψή του η Γερμανία θα υποδεχόταν μια θετική αξιολόγηση της τρόικας και θα επιδίωκε εν συνεχεία να βρεθούν βέλτιστες λύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς για την περίπτωση εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης των υφιστάμενων δόσεων των δανείων (front loading) προς την Ελλάδα είπε πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανόν, καθώς οι δόσεις έχουν αποφασιστεί και προγραμματιστεί βάσει των προβλέψεων για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Εάν επιταχύνονταν οι πληρωμές η Ελλάδα θα έμενε σύντομα και χωρίς χρήματα και εκτός αγορών», τόνισε.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Αναφορικά με την ελληνική πρόοδο το στέλεχος είπε πως σε κάποιους τομείς η κυβέρνηση έχει κινηθεί πιο γρήγορα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ενδεικτικά ανάφερε πως από τον Σεπτέμβριο και μετά και σε μηνιαία βάση ο ελληνικός προϋπολογισμός θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως έως το Δεκέμβριο και ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και εάν δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε πως η διαδικασία αυτή έχει τη δική της δυναμική και πως η τρόικα εξετάζει τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση να απαιτήσει περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προσδιορισθεί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα προσδιοριστεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες και όταν θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου