Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

FW: ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ : ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Tuesday, September 04, 2012 11:06 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ : ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 

Στη λήθη του χρόνου και τη γνώριμη διοικητική ασυνέχεια του ελληνικού δημοσίου, ξεθωριάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, παρά τις κατά καιρούς ρητορικές διαβεβαιώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα δεν...
παραιτείται των αξιώσεών της. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας που απάντησε χθες σε άλλη μια ερώτηση επί του θέματος, αυτήν τη φορά από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα «έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μια διαδικασία προσδιορισμού των γερμανικών αποζημιώσεων με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα», οι οποίες σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις ανέρχονται στα 7,5 δισ. δολ.
Η διαδικασία όπως εξήγησε αφοπλιστικά δεν είναι εύκολη επειδή, «εντοπίζονται σημαντικές δυσκολίες λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος, περίπου 60 ετών, αλλά και αναδιοργάνωσης των τότε υπηρεσιών».
Ο κ. Σταϊκούρας, θύμισε ότι στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών υπολογίστηκε ότι τα οφειλόμενα ανέρχονται στα 7,5 δισ. δολ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κατοχικό δάνειο από την ΤτΕ.
Έναντι αυτού του ποσού, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα, έχει λάβει:
20 εκατ. δολ το 1946 σε οπλισμό, από την διάλυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ενα μη υπολογίσιμο ποσόν από τη δήμευση το ίδιο έτος όλων των περιουσιών των Γερμανών υπηκόων στη χώρα.
4,8 εκατ. μάρκα το 1961 για αφαιρεθέντα καπνά από τις αρχές κατοχής.
Αλλα 115 εκατ. μάρκα προς θύματα του Ναζισμού (θάνατος, ομηρία, σωματικές βλάβες).


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου